Geschiedenis, ontmoetingen en volhouden
Migratie is alles behalve nieuw op Lesbos. Hoe ging en gaat de bevolking daar mee om? Wat moet Europa doen om een ‘dit nooit meer’ te voorkomen?
Partners en onderdrukking
Veel gesprekken met partnerorganisaties van CPT en verslag van een workshop over onderdrukking en de rol die we daar zelf in spelen. Hoe veranderen we de dynamiek van vooroordelen en macht?
Drie kampen
3 kampen, 3 werelden. Tijdens de studiereis werden de buitenkant en overblijfselen van Moria en Mavrovouni, Kara Tepe en Pikpa bezocht. De bedoeling van de huidige situatie is duidelijk, het mag vooral niet aantrekkelijk zijn om naar Europa te komen.
Daar zit je dan met je voorrechten
Er vaart een veerboot tussen Lesbos en Turkije. Een retourtje voor 6 euro. Hoe groot kan het verschil zijn met de migranten die een vermogen betalen voor een gammel wegwerpbootje gevolgd door een voettocht van 60km en jarenlange opsluiting. De witte mensen op Lesbos zijn geprivilegieerd, maar wat kan je daarmee? Hoe zorg je voor verandering?
Oranje rotsen en verdwenen monumenten
Enorme aantallen migranten kwamen vanaf 2015 aan op Lesbos, en met hen enorme aantallen vrijwilligers. Velen verdronken, monumenten werden opgericht, vernield, schoongemaakt en afgebroken.
Goede doelen, deel van het probleem?
Lesbos loopt over van de vrijwilligers. Zo veel mensen die zich willen inzetten voor de migranten daar. Maar is dat eigenlijk goed nieuws?
De wereld is van iedereen, maar niet op Lesbos
Door: Jannie Nijwenning
Nu ik hier ben voelt het zo vreemd: het is zo mooi hier! Vanavond even gezwommen. Samen buiten gezeten op het terras van het hotel, aan het water. Het wordt donker en aan de overkant twinkelen de lichtjes van de Turkse dorpjes. Ik zei, dat ik het zo gek vind dat het hier zo prachtig is en dat er op dit eiland zoveel mensen zijn die niet kunnen genieten van al het moois maar opgesloten zijn in een kamp, na traumatische gebeurtenissen.
Bepakt en bezakt naar Lesbos
Reisblog Han Cuperus:
Bij de gate ontmoette ik mijn medereizigers die hetzelfde vliegtuig hadden geboekt. Twee collega’s en een dochter van één van hen. Sprekend over onze verwachtingen spraken we ontspannen over het programma dat wij toegestuurd hadden gekregen. Waarbij we al wisten dat het lang niet zeker zou of de geplande ontmoetingen daadwerkelijk door zouden kunnen. gaan. “De enige zekerheid van de reis is dat alles onzeker is.”
Een kerkhof voor reddingsvesten op Lesbos
Het zogenaamde Life Jacket Graveyard op Lesbos is geen kerkhof voor mensen, maar voor spullen. Bergen reddingsvesten, reistassen, kleding en boten liggen hier als stille getuigen van de humanitaire ramp die in 2015 begon.
Onbedoeld geeft de berg de immense grootte van de Europese vluchtelingencrisis aan. Ieder reddingsvest is van iemand geweest, iedere tas is met zorg ingepakt, iedere boot is gevuld met mensen die de oversteek naar Europa móesten maken.
Israël ontvoert partners van CPT
Palestina - Aref Jaber en Imad Abu Shamsiya hebben succesvol voorkomen dat een nieuwe voorpost van een illegale nederzetting werd opgebouwd. Nu zijn ze op grond van gefabriceerde aanklachten meegenomen door het Israëlische leger.
Geen last
“Lesbos, een héérlijk eiland,” zegt de man naast me in het vliegtuig richting Mytilene. Zijn reactie als hij hoort dat ik geen vakantie heb, maar een studiereis om te leren over de complexiteit van deze Europese crisis: “Wij zitten gelukkig aan de westkant, daar heb je geen last van die vluchtelingen.”
De reis heeft me veranderd
Colombia - De 35 jaar durende reis van CPT heeft de organisatie naar verschillende delen van de wereld gevoerd. Dit jubileum is een moment om te vieren maar ook om terug te kijken.
De metafoor van een reis houdt doelstellingen, doelen en intenties in, allemaal afhankelijk van de plek die je wilt bereiken. Er is een routekaart nodig, met een begin- en eindpunt. Het draait om leren, periodieke evaluaties, veranderingen, nieuwe wegen inslaan en zelfs nadenken over nieuwe visies, missies en waarden.
De stenen vertellen verhalen - Osama School
De Osama ibn Munqidh-school was tot de zeventiger jaren een Palestijnse basisschool in de oude stad van Al-Khalil, maar werd toen in beslag genomen door de Israëlische regering om omgebouwd te worden tot een joodse jesjiva (Talmoedschool). In deze video luisteren we naar Palestijnse mannen die op deze school hebben gezeten.
Geen weg terug;
Turkije voert sinds eind april een militaire operatie (Klauw-Bliksem) uit in Koerdistan. Beweerd wordt dat hiermee de PKK een slag wordt toegebracht, maar het is vooral de burgerbevolking die onder het geweld lijdt.
Oproep voor een eerlijk en transparant proces voor Moria6
Binnen een week wist de Griekse minister het al zeker, zes Afghaanse tieners waren de enige schuldigen aan de brand die Moria in de as legde, afgelopen september. Vier van hen staan op 11 juni voor de rechter en hebben alle hulp nodig om een eerlijk proces te krijgen. Steun de petitie en deel deze.
Wanneer zij hun voet op jouw nek hebben, kunnen ze zelf ook geen kant op
De visie van Be The Change is: “Een Palestijnse gemeenschap die in staat en bereid is om haar eigen volk en de wereldgemeenschap kaders aan te reiken voor multiraciaal multireligieus werk tegen onderdrukking dat bevrijding als kern heeft. We willen leven in een microkosmos van wat mogelijk is voor een wereldwijde gemeenschap, en door middel van sociale media, bijeenkomsten online en gezamenlijke demonstraties voor bevrijding, onderwijzen en leren wat de beste manier is om grenzen te overschrijden in onze gezamenlijke zoektocht naar nieuwe visies op leiderschap.”
Kritiek op veroordeling van een Syrische vluchteling op Lesbos
K.S., gevlucht uit Syrië, vertelt aan de rechter hoe hij met zijn gezin de burgeroorlog ontvluchtte en na weigering deel te nemen aan het Turkse leger daar gevangen gezet en gemarteld werd. In een rechtszaak achter gesloten deuren wordt hij veroordeeld tot 52 jaar gevangenisstraf en een boete van € 242.000,-. Hij zou de boot bestuurd hebben waarmee zijn gezin op Chios aankwam.
Grenzen zijn de wonden waaruit Moeder Aarde bloedt
Grenzen zijn niet natuurlijk, ze zijn door mensen bedacht en snijden dwars door de aarde, met alle gevolgen van dien. Rûnbîr Serkepkanî schrijft hoe de grens in Zagros zijn gemeenschap uiteen rukt.
Interview met Arref Hammad uit Sheikh Jarrah
Leden van CPT palestina interviewen Arref Hammad, hoofd van het buurtcomité van Sheikh Jarrah in Oost- Jeruzalem. Arref vertelt over de huidige situatie en schetst de historische context.
Meer dan zestig gezinnen ontvluchten hun huizen vanwege Turkse bombardementen
Turkije blijft bombardementen uitvoeren in Koerdistan, ditmaal onder de naam Operatie Klauw-Bliksem. In plaats van het vasten te kunnen verbreken in hun eigen huis, werden meer dan 60 gezinnen gedwongen te vluchten voor raketten die binnen 300 meter van hun huis terecht kwamen.