
Organisatie
CPT Nederland
Sinds 2011 is CPT Nederland een officiële regiogroep van Community Peacemaker Teams. De groep is samengesteld uit een coördinator, die met feedback van de supportgroep en ondersteuning van vrijwilligers in Nederland aan vrede werkt op basis van de missie, visie en waarden zoals CPT die heeft opgesteld.
Doelstelling
Het bevorderen van een geweldloze samenleving door transformatie van geweld in Nederland en in conflictgebieden en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
Beleidsplan
Plan van aanpak 2025
Bestuur
Voorzitter: Annelies Klinefelter
Penningmeester: Han Cupercus
Secretaris: Vacant
Lid: Gerrit Jan Romeijn
Financieel Administrateur: Roel Meihuizen
Hoofdkantoor
CPT in Nederland staat niet op zichzelf. Wij zijn onderdeel van een internationale organisatie. Het hoofdkantoor van CPT staat in Chicago (USA). Vanuit daar wordt het centrale werk gedaan. Hierbij kan je denken aan de
organisatie van delegaties,
fondsenwerving en
het organiseren van de training van nieuwe CPT’ers,
(meestal) huisvesten van nieuwe CPT’ers.
Uiteraard werken wij nauw samen met het hoofdkantoor om te zorgen dat alle nieuws ook in Nederland terecht komt.
Netwerk
Door de aaneenschakeling van vele delegaties en trainingen is er een groot wereldwijd netwerk van CPT’ers ontstaan. Het werk van CPT komt daardoor lang niet alleen naar voren in de huidige teams, maar ook door wereldwijde acties van individuen, het bestaan van lokale teams, en het verband van CPT-ers in Europa, die het voor elkaar gekregen hebben om een heel nieuw team in het leven te roepen!
Deze lokale groepen houden zich naast de ondersteuning van de internationale organisatie bezig met conflict en onderdrukking in hun directe omgeving. Wel zijn er verbindingen tussen de verschillende acties te zien. Bijvoorbeeld tussen de Borderlands groep in de VS die zich net als het Europese project op Lesbos inzet voor compassievolle opvang van vluchtelingen en daarmee een geweldloos alternatief biedt voor het door overheden gevoerde immigratiebeleid. Aansluiting bij een lokale groep is dus de manier om in je eigen omgeving te werken aan transformatie van onderdrukking!