Moria 6 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf
Göttingen/Chios/Lesbos, 13.06.2021
Op zaterdag 12 juni, werden in de nasleep van de brand in het kamp Moria op Lesbos vier asielzoekers in de tienerleeftijd schuldig bevonden aan 'brandstichting met het in gevaar brengen van levens' en door de rechtbank van Chios veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ondanks documenten waaruit blijkt dat drie van de beschuldigden minderjarig waren op het moment van hun arrestatie, werden ze als volwassenen berecht. Twee van de zes beklaagden werden in maart al veroordeeld door de jeugdrechtbank op Lesbos.
Meer dan 70 Europese organisaties en honderden privé personen hebben opgeroepen tot een eerlijk en transparant proces. Ondanks het gebrek aan duidelijk bewijs dat de vier beklaagden betrokken waren bij de meervoudige branden, werden zij na een proces van twee dagen schuldig bevonden.
Het vonnis van gisteren was geen verrassing voor de internationale waarnemers, die kritiek hadden op het gebrek aan bewijs en spraken van een onrechtvaardige rechtsgang. In de rechtszaal waren slechts vijftien mensen toegestaan. Het publiek, waaronder journalisten, een delegatie van internationale waarnemers en vertegenwoordigers van de UNHCR, werd verhinderd om het proces bij te wonen. Er waren ten minste zes politieagenten in de zaal - een overdreven aantal, veel meer dan nodig voor de veiligheid van de rechtbank. Voor het gerechtsgebouw betuigde een grote groep mensen hun steun aan de beklaagden.
De zes beklaagden werden al vanaf het moment van hun arrestatie bestempeld als schuldig. De minister van migratie in asiel, Notis Mitarakis, had in een interview met CNN op 16 september 2020 al gezegd dat “het kamp in brand was gestoken door zes Afghaanse vluchtelingen die waren gearresteerd”.
Geen van de vijftien getuigen à charge, die voor de rechtbank getuigden, had de verdachten gezien op de avond van het vermeende misdrijf. De advocaat van de verdachten, Natasha Dailiani, vertelde: “De enige getuige die de verdachten had geïdentificeerd, verscheen niet in de rechtbank. Zijn getuigenis op papier zat vol met tegenstrijdigheden.” Advocaten stellen dat de getuige de politie alleen zes voornamen had gegeven, die algemeen waren onder de bevolking van het kamp; dit was de basis voor hun arrestatie.
Desondanks beslisten de drie rechters en vier juryleden eensgezind dat de verdachten schuldig waren aan brandstichting met het in gevaar brengen van menselijk leven en de verzwarende omstandigheid van de vernietiging van privébezit.
De vier aangeklaagden hadden voor het proces al negen maanden in voorarrest gezeten. Het verzoek van hun advocaten om de zaak door de jeugdrechtbank te laten behandelen, werd afgewezen. Getuigen voor verdediging vertelden van openlijke intimidatie door de rechtbank.
Twee andere verdachten, die officieel als minderjarig waren erkend, werden door de jeugdrechtbank van Lesbos al in maart 2021 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in wat waarnemers bestempelden als een oneerlijk proces.
Aan het eind van de rechtszaak van vandaag vatte Annina Mullis, waarnemer voor Democratic Lawyers Switzerland (DJS - Democratische Advocaten Zwitserland) en European Lawyers for Democracy and Human Rights (ELDH - Europese Advocaten voor Democratie en Mensenrechten) het als volgt samen:
“Gebaseerd op de indrukken opgedaan buiten de rechtbank en de gedetailleerde informatie die is verstrekt door de advocaten, ben ik het eens met hun oordeel dat de rechtszaak in zijn geheel niet voldoet aan de eisen van een eerlijk proces.”
Effie Doussi, advocaat voor verdediging, stelt: “We zullen alle rechtsmiddelen benutten om ervoor te zorgen dat de beschuldigden een eerlijk proces krijgen en een duidelijk vonnis waaruit blijkt dat zij onschuldig zijn.”
Oda Becker, activist en lid van de campagne Free the Moria 6 (Laat de zes van Moria gaan) heeft beide processen gevolgd en staat voortdurend in contact met de verdachten en hun familie en vrienden. In haar commentaar op het proces zegt ze: "Wij gaan in solidariteit door met de steun aan de onterecht veroordeelde jongens en hun familie! De zaak van de zes van Moria is niet de eerste keer dat er willekeurig migranten zijn gearresteerd en aangeklaagd in Griekenland. Deze praktijk maakt al heel lang deel uit van het inhumane grensregime van de EU. Maar in het huidige politieke klimaat heeft de criminalisering van migranten een nieuw hoogtepunt bereikt, net zoals het illegaal terugsturen van migranten door de autoriteiten.”