Effecten van de nieuwe Griekse regering op Lesbos
Op 7 juli 2019 maakte de Syriza-regering plaats voor de partij ‘nieuwe democratie’. Een verandering die in de internationale media werd toegejuicht, omdat de extreemrechtse ‘gouden dageraad’ het parlement moest verlaten na minder dan 3% van de stemmen te hebben gekregen. Het werd omschreven als het einde van extreem linke en rechts populisme en een terugkeer naar het progressief-liberale midden.
De realiteit onder nieuwe democratie is radicaal anders dan de partij publiekelijk doet voorkomen. Premier Kyriakos Mitsotakis prestenteert zichzelf als een staatsman, terwijl de partij een extreemrechtse, antisemitische en xenofobische factie herbergt. De vicevoorzitter van de partij bagetalliseerde de Griekse geschiedenis door te stellen dat tijdens de militaire junta van 1967 tot 1974 geen doden vielen tijdens een protestactie op de technische universiteit van Athene. In werkelijkheid stierven 24 activisten.
Nieuwe democratie was nog geen week aan de macht en heeft het ministerie voor migratie al afgeschaft. De bevoegdheden van dit ministerie zijn overgeheveld naar het ministerie van burgerbescherming, dat ook verantwoordelijk is voor de politie en de gevangenissen. Dit suggereert een meer strafrechtelijke aanpak van migranten in Griekenland. Sinds de verkiezingen bereiken ons ook verhalen van grotere politieactiviteit, het routinematig lastigvallen van migranten, en meer arrestaties.
Door de verkiezingen voelen extreemrechtse groeperingen op Lesbos zich gesterkt. De vrije burgers partij in de gemeenteraad in Mytilene kondigde aan een einde te maken aan de soevereiniteit van NGO’s en beschuldigden hen van winstbejag onder het mom van humanitair werk. Tevens verklaarden ze dat humanitair kamp Pikpa, een jarenlange partner van CPT, gesloten zou moeten worden door de lokale autoriteiten. Wij zijn goed bekend met leden van de vrije burgers partij, ten minste twee van deze gemeenteraadsleden moeten zich voor de rechter verantwoorden voor het houden van een pogrom tegen migranten tijdens een vreedzaam protest in april 2018.