Palestina: Schoolrapport augustus - december 2019
“Onderwijs moet vrij zijn van discriminatie en uitsluiting: dit is de hoeksteen van het recht op onderwijs. De Onderwijs 2030-agenda blijft hameren op het belang van het waarborgen van toegang tot en het voltooien van kwaliteitsonderwijs voor alle kinderen en jongeren, en het bevorderen van levenslange kansen voor iedereen. Om aan het recht op onderwijs te voldoen, moeten landen zorgen voor universele en gelijke toegang tot kwalitatief hoogstaand onderwijs en scholing, dat zowel gratis als verplicht zou moeten zijn”, aldus UNSCO (het bureau van de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten).
Deze verklaring van UNSCO weerspiegelt de Verklaring van de Rechten van de Mens en de Rechten van Kinderen, waarbij veiligheid en gelijke toegang tot onderwijs als essentieel voor sociale ontwikkeling worden beschouwd. Bovendien moet volgens het Verdrag van Genève elke militaire bezettingsmacht waarborgen dat burgers veilige toegang tot onderwijs hebben. “De bezettende mogendheid zal, met medewerking van de nationale en lokale autoriteiten, de goede werking van alle instellingen die zich met de zorg en het onderwijs aan kinderen bezighouden, mogelijk maken” en “De bezettende mogendheid zal alle nodige maatregelen nemen om de identificatie van kinderen en de registratie van hun betrekking tot hun naaste familie mogelijk te maken. Zij mag in geen geval hun persoonlijke staat wijzigen, nog hen doen dienst nemen in aan haar ondergeschikte formaties of organisaties.”
Ondanks deze artikelen die het recht op onderwijs benadrukken, verhindert de militaire bezetting tegenwoordig nog steeds dat Palestijnse studenten veilige toegang hebben tot onderwijs.
Vanwege de waarde die Palestijnen hechten aan onderwijs, samen met het mensenrecht op toegang op onderwijs, zet CPT Palestina zich blijvend in om studenten en leraren te vergezellen en de mensenrechtenschendingen waarmee ze worden geconfronteerd te documenteren. Aanhoudende Israëlische militaire patrouilles, controleposten en kolonisten in de oude stad leiden tot dagelijkse schendingen van de mensenrechten. Leden van CPT wonen in al-Khalil (Hebron) om deze schendingen te documenteren, en zij aan zij te staan met de Palestijnen in hun inspanningen om de bezetting te weerstaan en hun rechten, waardigheid en vrijheid op te eisen. Klik hier om het (engelstalige) rapport te lezen dat zij opstelden naar aanleiding van de waargenomen incidenten in het tweede semester van 2019.