Nieuws van CPT-Colombia: Een gendernoodtoestand
Het alarmerende geweld waarmee vrouwen in Colombia worden geconfronteerd, heeft advocaten ertoe aangezet om een noodtoestand af te kondigen om afdoende wetgeving en maatregelen tot stand te brengen die gendergerelateerd geweld een halt toe roepen.
Gebed voor vredestichters - 16 november 2022
“Breek met het kwaad. ... en leer goed te doen. Zoek het recht, houd tirannen in toom, kom op voor wezen, sta weduwen bij.” (Jesaja 1: 16b-17, NBV21)
Wij delen deze overdenking in het kader van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen (25 november). Voor CPT blijft het ongedaan maken van onderdrukking de grondslag van ons werk. We vragen u vandaag om ons te blijven steunen, u aan te sluiten bij onze inspanningen en samen met ons te bidden, te protesteren, te zingen en te pleiten voor alle vrouwen die nu lijden onder geweld of er niet meer zijn.
In Colombia is er geen vrede voor vrouwen. Volgens het kantoor van de Nationale Ombudsman voor Mensenrechten zijn er vanaf 2018 tot september 2021, 17.949 meldingen binnengekomen over vrouwen en mensen met diverse seksuele geaardheden en genderidentiteit die slachtoffer zijn geworden van gendergerelateerd geweld. Het Colombiaanse Observatorium voor Vrouwenmoord van het Antimilitaristische Feministennetwerk laat zien dat er 445 moorden op vrouwen zijn geregistreerd tussen januari en september 2022. Daarnaast werden er volgens het nationale kantoor van lijkschouwers in diezelfde periode 15.823 meldingen gedaan van seksuele misdrijven tegen minderjarigen, 23% meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.
Deze cijfers tonen een alarmerende toename van dit soort geweld dat zware gevolgen heeft voor het leven van vrouwen. Daarom heeft senator María José Pizarro de leiding genomen bij het voorstel om een nationale noodtoestand uit te roepen - een voorstel dat al behandeld is in het congres. “Goede bedoelingen zijn niet langer genoeg. Daarom stellen we voor een gendernoodtoestand af te roepen in het land, die is opgesteld in samenwerking met de Hoge Raad voor de Gelijkheid van Vrouwen, zodat de wetgevende macht krachtige en onmiddellijke maatregelen kan ontwikkelen om gendergerelateerd geweld te stoppen.”
Deze realiteit geldt niet alleen voor Colombia. Vrouwen over de hele wereld worden geconfronteerd met allerlei vormen van geweld. Dit geweld beïnvloedt hun leven en het leven van hun geliefden. Het is een pijn van moeders, dochters en vrienden, die de wereld moet voelen en erkennen en waarvoor ze definitieve oplossingen moet zoeken.